Drink and Drive: Vespa Tour

Jaarlijks wordt in ons dorp een Vespa tour georganiseerd door een aantal ‘Vespista’s’, Of te wel Italianen die gek zijn van hun Vespa. En dat zijn er nogal wat.. Ik deed dit jaar ook voor het eerst mee op één van onze Vespa’s, die wij verhuren via Piemonte on wheels. En dat was leuk!

De Vespa is als een fiets in Nederland. Iedereen lijkt er een in de kast te hebben. De opkomst was hoog: 180 ronkende motoren stonden klaar. Vooral mannen die, naar het lijkt, op hun jeugd Vespa reden. Prachtige exemplaren, vooral nog lopend op een mix van benzine en olie. Een minuutje nadat de motoren aan gingen stond de straat dus al compleet blauw.

En daar gingen we, luid toeterend, niet georganiseerd, allemaal rijdend achter de auto met 2 schaarsgeklede dames op hoge hakken. Zonder hakken waren ze namelijk 1,55 meter, niet de ideale lengte voor een model….

Dwars door het dorp op naar de eerste stop. Om 10.30 kwamen we aan bij….. de eerste cantina . Hier stortten 180 dorstige en hongerige Italianen zich op het buffet (in 4 minuten leeg) en daarna op een heerlijk glas witte wijn.  De was slechts de eerste ronde.

En daar gingen we weer. We daalden af over kleine weggetjes. Inmiddels begreep ik hoe het werkte. Je moest vooral voorin het peloton zitten. Dat betekent dat je minder in de uitlaatgassen zit en je als eerste bij de Cantina aankomt, met alle voordelen van dien. Onderaan de heuvel sloegen we linksaf de strada Provinciale op. Dit is een serieuze weg.

Hier kwam de ware aard van de Italiaan op een Vespa aan het licht. De club met Vespista’s veranderde in één van de Motorclubs die nu in Nederland aan de lopende band gesloten worden. Iedereen gooide vol het gas er op. Niet alleen werd de auto gevolgd op de rechter rijbaan maar iedereen ging ook ineens spookrijden. Tegemoetkomende auto’s werden met armgebaren en luid getoeter tot stilstand gemaand en daar gingen we met zijn allen. Vroemmmmmmmmmmmmmm, vroemmmmmmmmmmmmm. Alleen even opletten met die auto’s die daar stilstaan op de linkerbaan.

Onze rit vervolgde zich door de heuvels en we sloegen nog op twee plekken een heerlijk glas wijn naar binnen. Onderweg natuurlijk nog even een onverharde weg mee pakken waardoor iedereen wat grijzer van de Vespa afstapte dan dat hij erop ging.

Bij de eindstop was de prijsuitreiking. Helaas geen prijs maar voor iedereen natuurlijk wel een troostprijs: een heerlijke fles wijn.

Dit gaan we zeker vaker doen. De eerstvolgende route in een buurdorp is toevallig volgende week zondag. Dit keer nodig ook mijn gasten uit want zoiets als deze tour laat een mooie herinnering achter.


Geef een reactie