Appuntamento incredibile

1000-dorp (1)

Regelmatig krijgen wij mensen op bezoek die net zo verliefd zijn op Piēmonte als wij en een huis willen kopen. Zo ook dit stel een aantal maanden geleden.

Ze hebben een prachtig vakantiehuis gezien ten oosten van Turijn, instap klaar, mooi gelegen, zo te verhuren enz. Na een jaar intensief zoeken gaat dit hun droomhuis worden.

Het is vrijdagmiddag 17.15 uur.  Ze zijn net terug van de bezichtiging. Vol enthousiasme wordt alles verteld. Zij willen pas een bod doen als er wat meer zekerheid is omtrent een financiering. Probleem…… Hun Nederlandse contactpersoon die een hypotheek bij een Nederlandse of Italiaanse bank zou regelen geeft niet meer thuis. Herkenbaar want bij de start van ons project hebben wij dezelfde ervaring gehad.

Nu vliegen ze komende zondag al terug. De banken hier sluiten stipt 16.20. Toch maar even bellen met iemand die een bankdirecteur kent. Al snel zitten we om 18.00 uur met zijn 4-en bij de bank.

Na introductie stellen we de belangrijkste vraag: Is een hypotheek voor buitenlanders mogelijk? Antwoord: we maken eerst wat rente scenario’s dan weet je wat het gaat kosten. Wij kijken elkaar vreemd aan……

De Italianen vinden het normaal om te beginnen over de hoogte van de rente. Het is natuurlijk ook een leuk onderwerp. De rente staat namelijk historisch laag. Na een kwartiertje nog maar eens vragen: kunnen we als buitenlanders echt lenen in Italië?  Maar natuurlijk! E-mailadressen worden uitgewisseld. De bank zal daarna een proforma uitspraak doen.

Voor Nederlandse begrippen was dit een onmogelijke afspraak: iemand die vrijdagmiddag 2 uur voor je vrijmaakt en je binnen een uur introduceert bij een bank, buiten kantooruren en dan het gespreksverloop………

Voor Italianen normaal voor ons een “appuntamento Incredibili”. Dus op naar de Aperitivo!


Geef een antwoord

CommentLuv badge