Wijnproeverij

IMG_6027

 

Afgelopen week ben ik met gasten op pad geweest. Ik had een wijnproeverij geregeld bij een wijnboer die ik nog niet kende. Vorig najaar werd ik er al door andere gasten op geattendeerd dat we er zeker eens moesten gaan kijken. Zo gezegd zo gedaan. Op naar “Forteto della Luja”.

De weg naar de wijnmakerij in Loazzolo is prachtig. Vanaf Canelli is het 10 kilometer, bijna allemaal heuvelopwaarts. Écht een prachtige route, ook voor onze Vespa’s. Helemaal boven op de heuvel ligt het dan: “Forteto della Luja”. Forteto betekent ruim vertaald bebossing. Misschien een rare naam voor een wijnmakerij maar niet voor deze. Bij Forteto della Luja werken ze namelijk biologisch en hebben ze nog ouderwetse wijngaarden. Deze wijngaarden worden beschermd door een ring van bossages. Ouderwetse wijngaarden betekent oa : Geen gif, met de hand al het onderhoud plegen en met paard en wagen oogsten! Dit zie je niet veel meer. Juist omdat hier alles zo natuurlijk gebeurdt groeit en bloeit er van alles. Tussen de wijnranken tref je bijvoorbeeld wel 21 soorten orchideen die tussen april en juni prachtig bloeien en enorm veel vlinders aantrekken. Dit stukje Piëmonte wordt zelf beschermd door het WWF.

Wij vonden het een feestje te gast bij Giovanni te mogen zijn. De rondleiding van een uurtje liep al snel uit tot 3 uur door alle mooie verhalen en een koelkast reparatie tussendoor 🙂 Verder vergeet ik het bijna te hebben over de wijnen. Laat ik het kort houden: Hoe men hier met het land om gaat proef je duidelijk terug in de wijnen. Vooral de Monferrato Rosso, altijd al een favoriet van mij, die hier bestaat uit Barbera en Pinot Noir is echt top! Er is nog veel te vertellen over deze wijnmakerij maar dat bewaar ik voor een andere keer. Wie weet nadat ik komend weekend met gasten bij hun feest “Festa delle farfalle” of wel het feest van de vlinders ben geweest.


Geef een antwoord

CommentLuv badge