Auto’s en film in Turijn

Afgelopen dagen zijn wij in Turijn geweest. Voor ons is dit naast Milaan en Genua één van de grote Italiaanse steden die je binnen een uurtje kunt bereiken vanuit Tenuta Il Castelletto. Wij leven tegenwoordig meer “in campagna” maar als oud-randstedeling blijft de stad altijd trekken.

Veel van onze gasten zijn deze zomer ook naar Turijn geweest. Zij bezochten musea die wij zelf, ivm het aldoor verbouwen, nog niet eens hadden bezocht. Wij hadden dus wat achterstand in te halen!

Automuseum TurijnWe openden maandag met een bezoek aan het automuseum. Het museo dell’automobile is van buiten een saai afstandelijk gebouw. Ook binnen bij de entree: saai en afstandelijk. Wat een verrassing als je dan start op de 2e verdieping met hele mooie presentaties van auto’s in hun eigen tijd.

Je ziet de ontwikkeling van de auto van 1890 tot op heden. Je ziet natuurlijk veel Fiats, wat niet raar is als je bedenkt dat het museum dichtbij het oude hoofdkwartier (Lingotto) van Fiat ligt. Verrassend om te zien dat de Fiat 500 al uit de jaren dertig komt.

Automuseum Turijn Supermooie Fiat 600 Multipla uit de jaren 60.

Ook staat er een hele mooie FIAT 600 Multipla maar die komt dan wel uit de jaren ’60. We waren op slag verliefd! Maar naast al die Fiatjes natuurlijk ook Ferrari’s, Bugatti’s, Trabantjes enz….. Er worden op veel plekken filmpjes getoond met engelse ondertiteling.

Wij hebben hiAutomuseum Turijn Fiat Turbinaer zo’n anderhalf uur rondgelopen. Het kindercommentaar was: “heel leuk pap maar wel veel echte oude auto’s”. Hiernaast in ieder geval nog een van de futuristische modellen 🙂

De volgende dag zijn we naar het filmmuseum geweest. Dat stond eigenlijk laag op ons lijstje. Best raar want het zit in een spectaculair gebouw: Mole Antonelliana. Ooit was dit het hoogste stenen gebouw van Europa.  Maar wij dachten dat je er als buitenlander toch niets van zou begrijpen. Maar inmiddels hadden we een aantal enthousiaste gasten gesproken, spreken we zelf toch wel wat Italiaans en kon Suus een MAC lippenstift winnen. Over dat laatste:  Suus heeft hoogtevrees en ze had een weddenschap afgesloten dat zij wel in die glazen lift zou gaan staan die 85 meter omhoog gaat….

lift in filmmuseum TurijnWe zijn vroeg in de ochtend gegaan want er staan vaak lange rijen. Blijkt dat deze vooral voor de lift staan. Het museum kun je zonder wachttijd in door 1 deur verderop te nemen. Maar ja, wij kwamen ook voor de lift dus toch een kwartiertje wachttijd. De MAC lippenstift werd dik verdiend door Suus. Je gaat met een glazen lift vanuit de kelder dwars door de begane grond vloer door het midden van de koepel recht omhoog. Je hoeft geen hoogtevrees te hebben om dit een beetje spannend te vinden maar het is ook super cool! Boven heb je een prachtig uitzicht over de hele stad en bij helder weer zie je natuurlijk de Alpen. Voor die laatste moeten wij nog een keer terug :-(.

Weer veilig beneden aangekomen zijn we het filmmuseum in gegaan. Het gebouw is binnen net zo mooi als buiten. Wat een enorme hoogte en wat een leuk museum. Op de begane grond zijn naar het thema van de film overal mooi aangeklede huiskamertjes, barretjes, filmzaaltjes enz gemaakt. Verder lopen er de hele dag 2 grote spoelen met 35mm film die in de grote centrale ruimte worden geprojecteerd. Iedereen kan lekker loungen op ligbedden met ingebouwde speakers. Echt een leuke beleving. De films zijn met weinig spraak en veel muziek dus je begrijpt ze ook als je nog niet zoveel Italiaans spreekt. Als je nog energie overhebt kun je langs de wanden van de koepel naar boven lopen langs allerlei filmposters en attributen.

Dit smaakt naar meer: volgende keer naar het Egypte museum, het museum voor Moderne Kunst, een van de 5 paleizen, of,of,of……..


Geef een antwoord

CommentLuv badge