stefano grissini

Ik ben op pad met Valentina, zij regelt onze Vespa verhuur. Vandaag staan we samen op het pleintje van Barolo. Het dorp is in november uitgestorven. Wat een ander beeld vergeleken met de zomerse drukte. We bellen aan, maar de Panetteria waar we een afspraak mee hebben is nog niet geopend. Ze had van te voren wel gebeld en afgesproken. Typisch Italiaans. Dan maar even het lokale wijn museum ingedoken. Het is volgens de folder een interactief museum. Eerlijk gezegd was ik er snel op uitgekeken. Het was niet echt informatief, ik had niet echt een ‘wijn’ beleving en de interactiviteit vond ik ver te zoeken. Wel leuk is dat je net voor de ingang nog de lokale enoteca vindt waar je voor een paar euro een mooie Barolo kunt proeven.

Bij terugkomst was het licht aan in de Panetteria. De deur werd geopend door Stefano Cravero. We werden door de kleine alimentari heen meegenomen naar de Panetteria waar ze volgens iedereen in de omgeving de mooiste Grissini maken. Grissini lijken nog het meest op soepstengels maar dat moet je hier denk ik niet zeggen :-). In ieder zichzelf respecterend restaurant liggen ze bij binnenkomst al op tafel om lekker op te knabbelen.

De keuken is niet meer dan 6*6 meter. Hier wordt alles met de hand gemaakt. Het gaat om het beste meel van de lokale molen, rozemarijn uit eigen tuin en rijzen van het deeg. Er staan wat simpele machines die zo te zien al jaren meegaan. Er werken vier mensen: de ouders van Stefano, zijn tante en hijzelf. Zij verwerken iedere dag 140 kilo deeg waar zij 12 smaken Grissini en Foglie (crackers) mee maken. In de keuken heerst één en al gezelligheid. Je staat hier al snel in de weg maar er wordt alleen maar om gelachen.

Van buiten ziet het er simpel uit. Het lijkt niet meer dan een lokale alimentari. Maar simpel is in Italië nooit simpel. Je verwacht het niet maar zij exporteren meer dan de helft van hun productie over de gehele wereld.

Bij vertrek wisselen we nog een aantal adressen uit die wij graag weer delen met gasten. Dit adres gaat in ieder geval in het boek met tips van Tenuta il Castelletto. Wij nemen natuurlijk een aantal zakken mee met Grissini en Foglie. Thuis smaken deze echt heerlijk. Ook met een soepje.


Geef een antwoord

CommentLuv badge