Hazelnootjes

Hzelnoten

Daar zitten we dan. Onderweg van Barolo naar ergens. Beetje onverwacht want de rit stond niet in het schema en ik moet eind van de middag alweer thuis zijn voor mijn Italiaanse les.

Het advies was: richting Cortemillia aanhouden maar onderweg bij het stopbord rechts en dan bij het kerkje links. Wij zijn er bijna. Toch gaat het bij het stopbord nog fout en daarna bij het kerkje ook nog eens. Op het weggetje dat wij inslaan moeten we een kilometer of 5 doorrijden. Het éénbaans asfalt lint slingert door het bos. Het is buiten mistig, maar nog steeds zijn de herfsttinten prachtig te zien. Wij zijn er. Op aanraden van een vriend komen we aan op deze hazelnootboerderij. We zitten hier midden in dè zone van de Piemontese hazelnoten.

We worden hartelijk ontvangen door Stefano. Hij weet pas een uurtje van onze komst maar de deur staat wagenwijd open. Rond het huis staan 12 hectare hazelnoten. Stefano legt uit dat zijn hazelnootbomen de afgelopen jaren worden gesnoeid als fruitbomen. Dat is voor deze omgeving een noviteit. Uit de stal steken een paar schapenkoppen. Ze hebben hier zowaar Texelse schapen. Sterk, korte poten en eten dat die volgens hem kunnen…. De hele winter hoeft hij zijn gras niet te maaien onder de hazelnootbomen.

Het is november. De hazelnoot oogst heeft plaatsgevonden in augustus en de nootjes zijn inmiddels voldoende gedroogd om verder verwerkt te worden. Veel hazelnootboeren verkopen de nootjes nu door aan handelaren. Hier doen ze dat anders. Alles wordt hier zelf verwerkt. Bij de start van het bedrijf, 20 jaar geleden, was dat nog wel een dingetje. Hazelnoten was wel een boerenproduct maar het verwerken van de hazelnoten in een bakkerij mocht alleen maar in een ‘industriele’ zone. Het duurde een paar jaar maar daarna hadden ze het voor elkaar om alles op één plek te laten groeien en verwerken.

Allereerst worden de nootjes gesorteerd in een ruimte waar het een enorm lawaai is van rollende nootjes. Small, Medium, Large en Extra Large. Vervolgens worden ze gekraakt en gescheiden van de schillen.  De nootje gaan in zakken naar boven naar de bakkerij. Van de nootjes worden heerlijke taarten, pasta’s, gesuikerde en gezouten nootjes gemaakt. En dat allemaal in eigen huis. De schillen gaan de CV kachel in. Werkelijk alles wordt hier gebruikt.

Voordat we weg gaan worden we nog getrakteerd op een koffie, hazelnootjes uit eigen keuken, hazelnootpasta en twee uur koffiepraat. Echt super hartelijk. Nog even wat potjes en zakjes mee als kerstcadeautjes. Heerlijk.

Al met al heb ik zeker 5 uur Italiaans gesproken en geluisterd. De les red ik absoluut niet meer, maar dit is toch een veel betere manier om Italiaans te leren?

Wil je er zelf een keer langs? Stefano en zijn vrouw ontvangen je graag. Website: www.barroero.it


Geef een antwoord

CommentLuv badge