Itaiaanse les in 7 stappen

keep-calm-and-learn-italian

Na de laatste gasten in oktober te hebben uitgezwaaid werd het tijd voor Italiaanse les. Van een vriendin begreep ik dat er gratis les wordt gegeven aan immigranten. Op internet gezocht naar “lezione Italiana Nizza Monferrato”. Waarom niet lekker dichtbij op les?Voordat ik het wist zat ik op een ondoorgrondelijke site van het Ministerie van Integratie. Helaas geen enkele engelse pagina te bekennen. Na een beetje doorklikken vond ik 2 scholen in de buurt: in Acqui Terme en Canelli.  Canelli, een dorpje hier 8 km vandaan: Buono!

Nu nog even regelen…… Hiervoor waren “slechts” 7 stappen nodig

  1. Als eerste een email verstuurd naar Canelli in mijn beste Italiaans. Na 2 dagen ontving ik in het Italiaans een email met een fout boodschap: ‘e-mail adres niet actief’. Volgens het ministerie is het toch echt correct……
  2. Dan toch maar een email naar de school in Acqui Terme. Binnen 2 dagen zelfde recept: ‘e-mailadres’ niet actief. Volgens het ministerie is het toch echt correct…….
  3. Dan maar bellen naar de school in Canelli. “Pronto. Pronto, is dit de Italiaanse school? Euh nee”,zegt de mevrouw “ik heb dit mobiele nummer sinds 2 jaar.” Websites worden hier niet zo goed bijgehouden…….
  4. Hop, hop in de auto naar Canelli. Een gesloten gebouw met spelende kindergeluiden uit de buik van het gebouw. Op de 3e zit de taalschool. Ontvangst door een hele lieve mevrouw die zei “De lerares Italiaans is er altijd”, maar vandaag niet…… Wilt u morgen terugkomen? Natuurlijk.
  5. De volgende dag op naar de lerares Italiaans: Direct ingeschreven op een 100 keer gekopieerd velletje en een afspraak voor intake gemaakt voor volgende week.
  6. Drie dagen later gaat de telefoon….. “Buongiorno” met de lerares Italiaans uit Canelli. “Ik zie dat u uit Nizza Monferrato komt. Is het dat niet veel fijner als u daar lessen gaat volgen?” Zeker véél fijner denk ik. Maar kan dat dan? Nizza Monferrato staat nergens op de website.
  7. “Oh dan moet u alleen even bellen met de lerares in Nizza. Zo gezegd, zo gedaan. In Nizza hoefde geen velletje meer ingevuld te worden. Dat werd met de fax verstuurd uit Canelli !

En zo zit ik zomaar op gratis taalles onder aan onze heuvel. Het doel lag op 500 meter, De weg er naar toe was ongeveer 50 kilometer lang. En nu maar verder inburgeren……


Geef een antwoord

CommentLuv badge